Етапи реконструкції будівель та споруд

Етапи реконструкції будівель та споруд

Під реконструкцією будівель та споруд мається на увазі зміна функціонального призначення даних об’єктів за допомогою перебудови та перетворення, заходів щодо покращення забудови ділянки, встановлення у разі потреби сучасного обладнання. Роботи з реконструкції дозволяють покращити внутрішній та зовнішній вигляд об’єкта відповідно до чинних норм та вимог.

Реконструкція будівель та споруд виконується протягом кількох послідовних етапів.

Перший етап реконструкції є свого роду передпроектну стадію, під час якої відбувається вивчення загальної ситуації, приймаються рішення щодо переліку необхідних робіт та заходів.

На другому етапі реконструкції виконується обстеження будівлі чи споруди, необхідне попередження можливих помилок у процесі реконструкційних робіт. Під час обстеження проводиться вивчення стану ґрунтів, рельєфу, гідрогеологічних показників, а також аналіз стану наземних та підземних конструкцій споруди з метою оцінки їхньої подальшої експлуатації.

Крім візуального огляду об’єкта, в ході обстеження необхідно провести ретельне інструментальне дослідження наявних дефектів, а також вивчення в лабораторних умовах зразків грунту і матеріалів. За результатами проведеного обстеження складається докладний звіт, на основі якого приймаються подальші рішення щодо реконструкції.

На наступному етапі виконується розробка проекту реконструкції будівлі чи споруди. Даний проект за структурою нагадує проект нового будівництва за винятком набагато меншої кількості документації, що до нього входить. На завершення цього етапу виконується розгляд та затвердження готового проекту.

Наступним етапом реконструкції вважається реалізація затвердженого проекту. Цей етап є технічною складовою процесу реконструкції. На етапі реалізації виконуються всі необхідні роботи з реконструкції будівель та споруд, передбачені проектом.

На завершення процесу реконструкції будівлі або споруди виконуються необхідні пусконалагоджувальні роботи, в ході яких проходять заключні монтажні роботи, налагодження встановленого обладнання та перевірка інженерних систем, звіряння всіх технічних моментів з проектною документацією.

Back to Top